Authenticiteit een woord wat je steeds vaker tegenkomt maar wat betekent het eigenlijk? De woorden die gebruikt worden om de betekenis te verklaren zijn: echtheid, eigenheid, geloofwaardigheid, oorspronkelijkheid en puur.

Authenticiteit is een stabiele eigenschap dat wil zeggen dat je trouw bent aan je eigen persoonlijkheid. Je bent jezelf! Je bewandelt je eigen pad en laat je niet van je doel afbrengen door reacties van anderen of verwachtingen die niet overeenkomen met de kant die jij op wilt gaan.

Je vaart je eigen koers maar hoe doe ik dat met alle waarden en normen die ik geleerd heb. De vraag die je jezelf zou kunnen stellen is: Is dit een waarde of norm die van mezelf is of die door  iemand anders opgelegd is. We hebben dingen geleerd in onze jeugd die je toen misschien geholpen hebben maar is dat nog zo? Aandrang   vanuit je rationele mind is aangeleerd gedrag en is meestal gebaseerd op angst of overtuiging. Wees kritisch naar jezelf toe en bedenk helpt dit me nu nog?

Om authentiek te zijn is het belangrijk om meer verbinding te maken met jezelf. Stel jezelf de volgende vragen maar beantwoord ze niet met je bewustzijn dus met je hoofd maar neem een moment voor jezelf en ga naar je gevoel.

  • Waar word ik blij van?
  • Ik voel dit maar handel ik er ook naar?
  • Welke waarde vind ik belangrijk in mijn leven?
  • Geef ik die waarde voldoende aandacht?
  • Volg ik mijn innerlijke verlangens?
  • Durf ik mijn innerlijke verlangens  te volgen?
  • Wat heb ik nodig om iets wat niet goed stroomt weer te laten stromen?
  • Geef ik mezelf voldoende ruimte om dingen te laten ontstaan die ik leuk vind?
  • Ben ik open en eerlijk naar  mezelf en anderen?

Ga je bijvoorbeeld wel eens op de bank zitten en wachten tot er een natuurlijke aandrang opkomt en volg je die dan en geef je die de ruimte.

De sleutel tot authenticiteit is puur bewustzijn.

Als je een beslissing gaat nemen neem je die dan met je hoofd of met je gevoel. Een leuke manier om een beslissing te nemen met je gevoel is:  Neem een munt stuk en spreek af met jezelf kop staat voor deze beslissing en munt staat voor die beslissing. Je gooit de munt in de lucht en hij komt op bijvoorbeeld munt. Het eerste dat dan in je opkomt is of Yesssss of je denkt Shit. Deze reactie komt vanuit je gevoel. En dan kun je de beslissing nemen vanuit je gevoel  en deze volgen.

U ook genieten van:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *