Of dat avocado nou groente of fruit is , de meningen zijn verdeeld. Het is helemaal niet belangrijk want de avocado is gewoon gezond. De avocado is een superfood.  Maar waarom dan?  Er zijn heel wat redenen om voor de avocado te kiezen.

  • De avocado bevat goede vetten, dit is belangrijk om er voldoende van binnen te krijgen. Voor je hart, je hersenen en je bloedvaten. Daarbij zorgen goede vetten voor meer energie. Maar ook zorgen ze er voor dat je langer een verzadigd gevoel hebt.
  • Er zitten veel vitamine en mineralen in avocado’s. Om een voorbeeld te noemen zink. In een avocado zit 10% zink  die je  dagelijks nodig hebt. Zink is een belangrijk mineraal voor de werking van je immuunsysteem, bevordert een gezonde huid heeft een zenuwkalmerende werking en helpt in de strijd tegen allergie├źn. Teveel om op te noemen dus.
  • Door het eten van een avocado blijft voeding langer in het lichaam en daardoor heeft je lichaam de tijd om voedingsstoffen uit plantaardige voeding beter op te nemen
  • Avocado’s zorgen voor een lager cholesterol gehalte. Je hebt een ongezonde cholesterol (LDL) en een gezonde cholesterol (HDL). Het mooie is dat door het eten van avocado’s het ongezonde gehalte naar beneden gaat en het gezonde cholesterol naar boven.
  • In de avocado zitten  weinig koolhydraten. En is daarom goed te gebruiken als je wilt afvallen. Maar ook voor mensen met suikerziekte is de avocado goed te gebruiken omdat het  je bloedsuikerspiegel niet laat pieken
  • Avocado’s bevatten veel vezels. De vezels zorgen voor een goede darmflora waardoor er een goede vertering plaats kan vinden.

Nog wat praktische avocado tips:

  • Avocado’s gaan pas na de oogst rijpen. Koop je een onrijpe avocado bewaar hem dan enkele dagen bij kamertemperatuur zo wordt hij rijp en wordt vruchtvlees zacht.
  • In plaats van een hele avocado ineens op te eten, kun je ook een halve of een kwart avocado gebruiken en de rest bewaren. Het deel waar de pit in zit bewaar je dan verkleurt hij het minst. 
  • Als je de avocado in kleine blokjes snijdt,kun je het invriezen.
  • Een aangebroken avocado verkleurt minder als je er wat citroensap over doet.
  • Er zijn heel veel recepten op internet te vinden waarin avocado verwerkt zit, zoek een toepassing die bij je past en die je lekker vindt zodat je de avocado een vaste plaats geeft in je weekmenu.

Avocado creme maken:

  • 1 rijpe avocado
  • 1 half uitje
  • bieslook
  • peterselie
  • olijfolie of lijnzaadolie
  • kruidenzout
  • beetje citroensap

De avocado open snijden en het vruchtvlees fijnprakken samen met de eetlepel olijf-of lijnzaadolie. Snipper het uitje en hak de bieslook en peterselie fijn. Meng alles door elkaar en voeg het kruidenzout en een beetje citroensap toe. In de koelkast is het te bewaren in een glazen pot met deksel. Het blijft een kleine week goed. Iets verkleuring bovenop is normaal. Gebruik het bijvoorbeeld op de boterham of heelijk als dip voor komkommer en wortel

Avocado hummus maken:

  • 1 rijpe avocado
  • 1 blik kikkererwten (400 gram)
  •  een beetje koriander(25 gram)
  • 1 teentje knoflook
  • 50 ml citroensap
  • 50 gram tahini of sesampasta
  • 50 ml olijfolie
  • 1/2 theelepel zout
  • komijnpoeder

Laat de kikkererwten uitlekken, bewaar 2 eetlepels van de vloeistof. Doe de kikkererwten in de blender. Voeg de stukjes avocado, koriander, tahin, citroensap, knoflook, komijnpoeder en zout. Blend tot een gladde massa. Serveer met toast, brood of stukjes rauwe groenten

U ook genieten van:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *